Maaike Rawie van Stichting Ondersteuning Pleeggezin had in haar werk behoefte aan meer kennis over projectmatig werken en was daarom op zoek naar een training. Ze kwam bij Phaos terecht en deed mee aan de training Projectmatig Creëren (PMC). In dit interview vertelt zij wat ze van de training vond en wat de meerwaarde was van deze training volgen in een groep mensen die allemaal van verschillende organisaties komen.
Waarom wilde je de basistraining Projectmatig Creëren (PMC) volgen?
“Ik heb sinds anderhalf jaar de baan van implementatiecoördinator van een nieuw en innovatief programma binnen de pleegzorg. Wij begeleiden de pleegzorgaanbieders bij de implementatie van deze werkwijze en willen dit proces voor hun op een projectmatige manier inrichten. Dus ik had veel behoefte aan meer kennis over projectmatig werken.”
Hoe ben je bij Phaos terecht gekomen?
“Ik heb in mijn netwerk een oproep gedaan wie er tips had voor een training of opleiding over projectmatig werken. Een van onze bestuursleden tipte mij over PMC. Dus toen ben ik me daarin gaan verdiepen en zodoende kwam ik bij Phaos uit. Het aanbod van Phaos bleek heel erg aan te sluiten op wat ik wilde leren en de theorie van PMC sprak mij heel erg aan.”
Je zat in een groep met mensen van verschillende bedrijven en organisaties. Hoe heb je dat ervaren?
“Ik vond dat ontzettend leuk, omdat je meteen ziet hoeveel verschillende rollen er zijn binnen een project. Mooi om zo het werken binnen een project vanuit verschillende perspectieven te kunnen zien. Maar ook leuk om te zien dat je zo’n methodiek als PMC kunt toepassen in allerlei branches. Daardoor kregen we hele diverse casussen, terwijl de inhoudelijke uitdagingen wel heel erg op elkaar leken.”
De PMC-training is 3 dagen. Vond je dat een goede lengte?
“Ja, ik vond dat fijn. Zeker omdat je in een groep zit met mensen die je niet kent, zie je dat je op dag 2 al een hele andere dynamiek hebt. Tussen dag 2 en dag 3 zaten twee weken. Dat gaf ruimte om met wat opdrachten aan de slag te gaan en de theorie in de praktijk toe te passen.”
Hoe heb je de training zelf ervaren?
“Zowel inhoudelijk als qua opbouw vond ik de training goed in elkaar zitten. Inhoudelijk vond ik de training heel leerzaam. Je leert hoe PMC nu precies in elkaar zit. Er vielen veel kwartjes voor mij en al heel snel dacht ik: ‘hier kan ik in mijn werk echt wat mee.’ We gingen er ook meteen mee aan de slag. Dat vind ik de leukste vorm van leren: als je de theorie meteen op de praktijk kunt toepassen. Ook qua opbouw vond ik de training goed in elkaar zitten. Het was heel afwisselend. Het was een goede combinatie tussen theorie en actief bezig zijn. En Kirsten, de trainer, deed het ook heel leuk. Ze is erg creatief en dat was terug te zien in de werkvormen en gave tekeningen die ze maakte ter ondersteuning van het programma.”
Wat heb je vanuit deze training meegenomen naar je werk?
“Ik kan nu de dingen die ik in de praktijk toepas, veel beter onderbouwen. Ik kon meteen pleegzorgaanbieders beter bevragen en adviseren over de inrichting van hun projectteam. En ik ga absoluut elementen en werkvormen uit de training en PMC toepassen in de begeleiding van de pleegzorgaanbieders.”