Vragen? Bel +31 (0)85 273 6387
PMC-online
strookjes phaos 0014 Laag 12

Team­ontwikkeling

Het uitvoeren van ingewikkelde processen of het oppakken van complexe, nieuwe vragen vereist hoogwaardig teamwork. Professionals uit meerdere disciplines en/of verschillende organisaties die zich inzetten voor het realiseren van een gemeenschappelijke opgave. Dat kan bijvoorbeeld binnen een afdeling zijn, in de vorm van een (tijdelijk) project of bij crisisbeheersing. De ervaring leert dat vier aspecten daarin onmisbaar zijn voor succes. 

  1. Een gedeelde visie en ambitieuze doelen. Met andere woorden: het team heeft er baat bij als de lat hoog ligt, mits er overeenstemming bestaat over het waarom van de gekozen richting.
  2. Het kennen en gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Om te spreken met het visiestatement van het Nederlandse Dames Waterpoloteam dat op de Olympische Spelen in Beijing goud haalde: ‘Met bewondering voor elkaars kwaliteiten en respect voor de verschillen, op weg naar het gemeenschappelijke doel.’
  3. Een cultuur en open sfeer die uitnodigt tot heldere feedback, waarin het ook mag ‘schuren’.
  4. Duidelijke rollen, taken en verantwoordelijkheden die niet zijn opgelegd maar door de teamleden vol worden geaccepteerd.

teamDe teamlemniscaat plaatst deze en aanverwante thema’s in een heldere relatie tot elkaar. Elk team doorloopt onvermijdelijk een aantal fasen, waarmee deze vier aspecten bovendien in een complexe context en dynamiek terechtkomen. Elke fase vereist een specifieke invulling van het teamleiderschap om teamontwikkeling mogelijk te maken. Het succesvol opereren van een team vraagt dan niet alleen veel van de teamleden, maar ook van degenen die daarbinnen een leidende rol vervullen!

Nu steeds meer werk wordt uitgevoerd in (functionele en zelforganiserende) teams, neemt ook de vraag aan ons toe om deze actief te ondersteunen. ‘Teamwork’ klinkt wel goed, maar is volstrekt niet vanzelfsprekend. Wij werken aan de professionaliteit en persoonlijke inzet van zowel de teamleden als degene die hen leiding geeft.

Phaos en teamontwikkeling

We bieden workshops voor teamleiders en begeleiden teams om ze beter te laten functioneren. We kunnen dat als geen ander, als experts in de moed en de kunst van het omgaan met verschillen. Iedere workshop en iedere teambegeleiding is maatwerk, afgestemd op de concrete leervragen van de deelnemers. Zeer ervaren begeleiders zorgen voor een persoonlijke en veilige benadering en afwisseling van werkvormen. We hebben voortdurend aandacht voor de praktische implementatie van het geleerde in de specifieke werkomgeving van elke deelnemer.

Meer informatie?

Mail info@phaos.nl.

Trainingen en workshops: Team­ontwikkeling

Verdiepende modules Projectmatig Creëren

In onze verdiepende modules snijden we thema's aan waar veel projectleiders mee stoeien. Door praktische handvatten en tips ben je beter toegerust om je project verder te brengen. Je kunt kiezen uit: Stakeholdermanagement, Sturen op projecten in de uitvoering en Energie in je project behouden.

Lees meer
Workshop Insights Discovery

Het Insights Discovery Profiel is een toegankelijk en praktisch toepasbaar reflectie-instrument ten behoeve van je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je profiel geeft inzicht in je psychologische voorkeuren en hoe die van invloed zijn op je persoonlijke effectiviteit.

Lees meer
Workshop Patronen in Teams

Misschien loopt het al een tijdje niet zo soepel in je team, of is er juist geen specifieke aanleiding. Je hebt er behoefte aan om stil te staan bij hoe je team reilt en zeilt, wat de diepere oorzaken daarvoor zijn en hoe jij daaraan bijdraagt.

Lees meer
Individuele coaching

Het lukt je maar niet om met plezier en zelfvertrouwen te doen wat je te doen hebt. Coaching kan je helpen om scherper zicht te krijgen op wat er onder de oppervlakte gaande is en je ondersteunen bij het aanleren van effectief en authentiek gedrag. 

Lees meer
Teamontwikkeling op maat

Naast de trainingen die we geven, begeleiden we bestaande teams in hun functioneren en ontwikkeling. Wij benaderen een teamvraag steeds vanuit drie invalshoeken.

Lees meer

Onze experts
0Fotosessie voor Phaos in juli 20022 32 Marieke klein

Marieke van den Berg

Directeur

In mijn werk vind ik het belangrijk om bij te dragen aan een wezenlijke verandering en die verandering zit in mensen. Hoe technisch een project ook kan zijn, uiteindelijk vormen zij de succesfactor.

Fotosessie voor Phaos in juli 20022 51 Tessa klein

Tessa Westendorp

Directeur

Het is mijn drijfveer om mensen in beweging te krijgen en zich te laten ontwikkelen. In mijn werk streef ik ernaar om de kwaliteiten van mensen naar boven te halen en deze zo optimaal mogelijk te benutten.

0Fotosessie voor Phaos in juli 20022 67 Bart klein

Bart van Woerkom

Senior trainer / facilitator

Projectmatig creëren is een middel om samen met mensen in organisaties het verschil mogelijk te kunnen maken. Belangrijk zijn voor mij: plezier, lef, samen, resultaat en verschilligheid.

Foto Gijs

Gijs Faber

Trainer

Projectmatig creëren helpt om zaken visueel te maken en zo te zorgen voor een gemeenschappelijk beeld. Dat beeld vormt het startpunt om stappen te zetten naar een goed resultaat. Het geeft mij veel energie om op deze manier concrete meerwaarde te bieden voor de opgaven waar iedereen mee bezig is.

Portret website Phaos Kirsten

Kirsten Mannee

Trainer / facilitator

In mijn werk maak ik dingen graag visueel. Hoe duidelijker we de huidige en gewenste effecten voor ogen hebben, hoe gerichter we kunnen leren.

Fotosessie voor Phaos in juli 20022 45 Madelon klein

Madelon Mulder

Partner

Ik bied mensen en teams zicht op waar het ze werkelijk om te doen is en welke kwaliteiten zij tot hun beschikking hebben om hun verlangen te realiseren.

Foto Thijs

Thijs van den Broek

Senior trainer / facilitator

Het laten ontplooien van het potentieel van mensen is de drijfveer in mijn werk. Ik geloof dat mensen en teams dan hun opgaven goed kunnen vervullen.