Vragen? Bel +31 (0)85 273 6387
PMC Online
strookjes phaos 0008 Laag 19

Masterclass Werken of Werking hebben - Ontdekken wat je lichaam al weet

Op uitnodiging van Insights Benelux verzorgde Madelon Mulder een inspirerende Masterclass voor Insights geaccrediteerden. Het thema was ‘Werken of werking hebben – Ontdekken wat je lichaam al weet’. Het gaf de deelnemers mooie en verrassende inzichten.

Je kent het wel: je hebt een vraag die je al een tijdje bezig houdt en waar je maar niet verder mee komt. Je weet eigenlijk wel wat je te doen staat en toch aarzel je. Je zoekt naar een aanknopingspunt om uit het dilemma te komen en je vindt het maar niet. Je denkt en broedt, maar je komt niet verder.

In deze ervaringsgerichte Masterclass gingen we op ontdekkingstocht naar de wijsheid van het lichaam. De fysieke en intuïtieve wijsheid die ons richting kan geven als het hoofd het even niet meer weet. Die kan helpen om daadwerkelijk een volgende stap te zetten. Maar waar we vaak nog weinig gebruik van maken. En dat is jammer. Want deze wijsheid geeft dieper zelfinzicht, helpt ons om onze impact op onze omgeving te vergroten en draagt bij aan ons werkgeluk.

Voordat we aan het werk gingen, stonden we kort stil bij het lichaam als intuïtieve bron van informatie. De bron die aangeeft wat klopt, wat juist is. En wat niet. Vage termen, denk je misschien. Maar wellicht heb je zelf wel ervaringen waarin je ‘vastloopt in je werk’ of waar je juist ‘in de flow bent’. Waarin je, wonderbaarlijk genoeg, ineens weer last krijgt van die onderrug of juist al tijden geen hoofdpijnaanval meer hebt gehad. Of is dat niet zo wonderbaarlijk? We spraken over de signalen die ons lichaam afgeeft als we ons in een situatie bevinden die ons emotioneel raakt. We hebben daar taal voor, zoals een brok in de keel krijgen, koude rillingen, het hart dat overloopt. Maar die taal gebruiken we vooral overdrachtelijk. We nemen de intuïtieve lichaamssignalen die we ontvangen lang niet altijd serieus. We stemmen er vaak ook niet bewust op af. We vertrouwen toch liever op onze ratio.

De Masterclass was een uitnodiging om met een open en nieuwsgierige houding niet-rationele signalen te onderkennen en daar vervolgens daadwerkelijk iets mee te doen. We deden laagdrempelige oefeningen om te ervaren wat er gebeurt als je een dilemma aandacht geeft zonder woorden, als je luistert naar je lichaam. We werkten met tekeningen, met symbolen en met het hart als bronnen van nieuwe informatie over een dilemma. De deelnemers kregen inzichten, aanknopingspunten en antwoorden voor wat hen te doen stond. Zij ontdekten wat hun lichaam al wist.

Zoals een van hen later teruggaf: “Het was echt een hele mooie en bijzondere workshop. Madelon deed de begeleiding weer super. Prettig was dat we hele praktische oefeningen met veel impact hebben gedaan. Door ze allemaal zelf te ervaren en de kracht ervan te merken en voelen blijven ze ook makkelijk hangen. Dat gaf mij gisteren al een paar mooie inzichten waar ik ook zo mee verder kan.”

De Masterclass vond plaats in het kader van Insights On Topic. Insights On Topic is een jaarlijks terugkerend programma. Het wordt georganiseerd door Insight Benelux en brengt Insights practitioners samen rond een actueel thema op het gebied van Learning & Development. Dit jaar is het thema Werkgeluk door zelfinzicht. Madelon zal de Masterclass in het najaar waarschijnlijk nog een keer verzorgen. Ze ontmoet je daar graag!