Vragen? Bel +31 (0)85 273 6387
PMC-online
strookjes phaos 0008 Laag 20

7 Tips voor visuele flappen

28 feb. 2024

Programmaflap2

In trainingen krijg ik vaak complimenten over hoe ik informatie op flipovervellen zet. “Wat ziet het er mooi uit”, “Ik wil ook zo goed kunnen tekenen”, “Jij hebt zeker een cursus gevolgd.” Leuk om te horen én opvallend om te merken dat veel mensen ervan uit gaan dat het je gegeven is of niet. Daar geloof ik niks van. Mijn grafische achtergrond geeft wel wat inzicht in vormgeving, maar ik heb geen cursus zakelijk tekenen gevolgd. Ik ben er op een dag gewoon mee begonnen en het bleek snel in mijn systeem te komen! Daarom deel ik 7 tips om je te helpen je flappen beter op te bouwen en daarmee je bijeenkomst meer energie te geven! 

1. Start met oefenen in het klein

Zelf begon ik met tekeningetjes in mijn aantekeningen. Ging het over het doel van een sessie? Hup een icoontje van een doelschijf erbij. Een opsomming van punten? Kleine pijltjes in plaats van bullets. In het begin moest ik best lang nadenken over het soort illustratie, maar er ontwikkelde zich al snel een soort mentale bibliotheek van basisvormen. Dit keer op keer toevoegen maakte dat ik er steeds minder over na hoefde te denken. 
Je kunt ook klein beginnen op de flap zelf. Slechts een gekleurd kader om de titel heen. Of een gedachtewolkje om een belangrijke uitspraak. Dat soort vormen hebben direct effect en iedereen kan ze maken!

2. Zoek voorbeelden

Wat kun je tekenen bij het woord ‘visie’? Best lastig om daar zomaar iets bij te verzinnen. In dit soort gevallen is Google je hartsvriendin. Zoek op afbeeldingen en tik in: ‘icoon visie’. Je krijgt direct tal van voorbeelden: een oog met een vergrootglas, een berg met een vlag erop, een verrekijker. Allemaal eenvoudige lijntekeningen die je makkelijk kunt natekenen. Na een paar keer oefenen staat het in je bibliotheek en zet je het zonder nadenken op papier. 

3. Schrijf niet te snel

Naast visualisaties gebruik je natuurlijk ook woorden op je flap. Nu heeft niet iedereen het mooiste handschrift (ook te oefenen), maar er zijn wel wat helpende tips. Allereerst: schrijf niet te klein. In ieder geval niet kleiner dan de vakjes op de flap. Want als mensen het niet goed kunnen lezen kun je de hele flipover sowieso wel achterwege laten. Ten tweede: probeer de zinnen en woorden zo horizontaal mogelijk op de flap te krijgen. Het oogt onrustig als het laatste woord van een zin tien centimeter hoger staat dan het eerste. En tot slot: schrijf niet te snel! Dit draagt bij aan voorgaande tips: Hoe rustiger je schrijft, hoe netter en rechter het wordt. 

4. Laat witruimte tussen verschillende onderdelen

De positie van alles wat je op een flap zet heeft visueel meer impact dan hoe mooi datgene is. Probeer de randen voor ongeveer 10 centimeter vrij te houden. En laat tussen de verschillende onderdelen (titel, opsommingen, teksten) ook zo’n 10 centimeter vrij. Dit oogt lekker rustig en het blijft duidelijk wat bij wat hoort. Wanneer je de flap presenteert schakel je makkelijk van onderdeel naar onderdeel en zie je als het goed is niemand met geknepen ogen naar inhoud turen. 

 

5. Gebruik niet meer dan twee kleuren

Deze tip kreeg ik zelf van een collega die nog veel bedrevener is in zakelijk tekenen. Zie kleur als een hulpmiddel om hiërarchie aan te brengen. Wanneer je veel kleuren gebruikt verdwijnt het onderscheid en wordt het een chaotisch geheel. In het geval van deze tip telt zwart als één kleur. Daarnaast kies je dus nog één kleur. En vooruit: een steunkleur zoals lichtgrijs om hier en daar een licht accent aan te brengen.

6. Werk op de achterkant van de flappen

Het verschilt per merk, maar het raster op flipovervellen is soms heel donkergrijs. Dat maakt dat de flappen direct druk ogen. Wanneer de lijnen zo donker zijn, kun je de hele set flappen omgekeerd op de flipover hangen. Vaak zie je de lijnen er nog doorheen en kun je ze nog steeds als hulplijnen gebruiken. De visuals en tekst komen zo een stuk beter tot hun recht!

 

7. Parkeer je schaamte

Misschien wel de belangrijkste tip: stap over je schaamte heen! Als ik dingen te snel op een flap heb gezet en veel van voorgaande tips heb genegeerd, zijn mensen vaak nog steeds enthousiast. Het blijkt nog altijd beter dan een saaie, slecht leesbare flap. Er is een uitspraak: “Waarom tekenen zoveel mensen als een 8-jarige? Omdat ze toen zijn gestopt met oefenen.” Dus wellicht heb je nog wat tekenjaren in te halen. Gun jezelf het oefenen, prutsen, het maken van hele lelijke dingen, om na een tijdje te merken dat het echt beter wordt!

Dan nog een bonustip voor de echte neuroten onder ons (waaronder ikzelf)

8. Neem altijd je eigen stiften mee

Van de restanten die bij een flipover liggen, moet je het vaak niet hebben. Half leeg, een uitgedroogde of gespleten punt, altijd die primaire kleuren… gewoon niet doen. Trakteer jezelf een keer op een mooi setje Neuland-stiften. Die zijn van goede kwaliteit en navulbaar! 

Auteur: Kirsten Mannee