24 okt. 2019
Van een dankbare coachingsklant kreeg ik bij afronding van het coachingstraject een prachtig en zeer indrukwekkend boek. De Keuze van Edith Eva Eger*. De schrijfster vertelt hoe zij als tiener Auschwitz en dodenmarsen overleefde en deze ervaringen een plek leerde geven in haar persoonlijke en professionele leven als psycholoog. Ze deelt hoe wij allemaal grootmeesters zijn in het onszelf gevangen zetten met onze eigen gedachten en overtuigingen. Hoe wij ons gedrag daardoor laten leiden, bijvoorbeeld door onszelf onnodig klein te maken, of onterecht over anderen te oordelen. Ze legt uit dat wij de keuze en mogelijkheid hebben om ons te bevrijden van deze belemmerende gedachten en overtuigingen.
Daarvoor hebben we drie dingen te doen, en niet de meest eenvoudige:
Ik kon niet anders dan al lezende reflecteren op mijn eigen levenservaringen. Wat heb ik in mijn leven al geleerd op die drie thema’s? Waarin ben ik nog beginneling? Waarin mag ik mezelf al als gevorderd beschouwen? Ik ging ook relativeren: wat had ik nu eigenlijk allemaal meegemaakt? Zo dramatisch is dat allemaal niet, het kan veel erger. Ik betrapte mezelf ook op iets wat ik absoluut van waarde vind: om met mildheid en met humor naar mijzelf te blijven kijken. Dat hield de reflectie prettig licht en leerzaam.
Ik herkende ook veel van de thematiek van het boek in mijn werk als persoonlijke en teamcoach, hoewel de situaties daar gelukkig meestal veel minder heftig van aard zijn. Ik hoor hoe mensen zichzelf en elkaar, vaak onbewust, vastzetten in beelden die ze over zichzelf en elkaar hebben. Hoe dat vervolgens de communicatie blokkeert en inzichten niet meer gedeeld worden. Ze voelen zich niet serieus genomen en trekken zich terug. Of gaan juist overschreeuwen. Hoewel dit verklaarbaar is, draagt het niet echt bij. De harnassen worden immers aangetrokken.
Gelukkig maak ik ook kleine wondertjes mee. Dat zijn de momenten dat iemand de moed heeft om te gaan staan in de groep, zijn verhaal te delen, zijn afwijkend geluid te laten horen. Die stap zetten is dan ongelooflijk spannend en potentieel risicovol. Wij mensen bewegen ons immers steeds op het spanningsveld van enerzijds erbij te willen horen en anderzijds onszelf te willen zijn. Maar als je je op enig moment letterlijk ‘laat kennen’ en een groep daarnaar luistert, werkt dat buitengewoon helend en inspirerend. Voor iedereen die daarbij is.
Mijn opgave in het werk dat ik doe is om de bedding te creëren, waarin oesters voorzichtig opengaan en de parels zichtbaar worden. Ik let erop dat ik:
Bij Phaos besteden we veel aandacht aan het thema ‘het goede gesprek’, zowel onderling als in de relatie met onze klanten. Wij verkennen steeds bewust wat er onder de oppervlakte speelt en halen dat naar boven, als dat aan de orde is. Omdat dat ruimte maakt, voor ontwikkeling en voor groei. We doen dat in ons incompany werk, bijvoorbeeld in de gesprekken binnen management teams en tussen opdrachtgevers en projectleiders. In onze open trainingen Senior Projectleiderschap en Stakeholdermanagement. We schrijven er met regelmaat over in onze blogs. We delen onze kennis kosteloos in onze Inspiratielabs. Afgelopen juni werkten we daarbij met de principes van Deep Democracy en Transactionele Analyse. En in de komende bijeenkomst staat de Dialoog als gespreksvorm centraal. Onze klanten houden gelukkig ook van deze thema’s, want dit Inspiratielab is volgeboekt. We ontmoeten je graag weer bij een volgende gelegenheid!
* Eger, E. E., De Keuze – Leven in vrijheid. Bruna, 2018.
Madelon Mulder