Vragen? Bel +31 (0)85 273 6387
PMC-online
strookjes phaos 0000 Laag 26

Dankzij Phaos is er weer nieuwe energie voor Projectmatig Creëren

Toine Penders werkt voor de Gemeente Zeist en zocht een partij die trainingen kan verzorgen op het gebied van Projectmatig Creëren. Ze kwamen al snel bij Phaos terecht en daar is een fijne samenwerking uit ontstaan. In dit interview vertelt Toine over hoe hij vanuit de Gemeente Zeist de samenwerking met Phaos heeft ervaren.

Wat hebben jullie bij Phaos afgenomen?
“Wij hebben een combinatie van verschillende trainingen Projectmatig Creëren afgenomen bij Phaos voor drie verschillende doelgroepen. Dat zijn projectmanagers, ambtelijk opdrachtgevers en bestuurlijk opdrachtgevers.”

Hoe zijn jullie bij Phaos terechtgekomen?
“Eigenlijk zijn we gewoon gaan googelen naar partijen die trainingen aanbieden op het gebied van Projectmatig Creëren. We kenden Phaos al wel als een partij die veel met Projectmatig Creëren doet, maar we hadden nog niet eerder een training bij hen gevolgd. Er zijn meerdere projectmanagement technieken en daar is Projectmatig Creëren er een van. Dat doen wij ook, dus daarom waren wij op zoek naar een partij die dat aanbiedt. We zijn toen bij twee partijen gekomen en daar was Phaos er een van.”

Waarom hebben jullie toen voor Phaos gekozen?
“Dat was onder andere door de mensen. We hadden ook het idee dat zij de verschillende doelgroepen goed konden meenemen in de trainingen. En dat bleek ook zo te zijn. En de manier waarop zij de trainingen aanbieden, kwam flexibel over en dat is wat wij nodig hadden. We hadden een globaal idee met die drie doelgroepen en samen met Phaos hebben we gepuzzeld en zijn we tot de precieze aanpak gekomen.”

Hoe was jullie contact met Phaos?
“Het contact was heel prettig. De voorbereiding was zorgvuldig en daardoor voelde ik me echt ontzorgd. Best veel mensen gaan deze trainingen krijgen. Dan wil je ook dat het goed is. Ze waren goed voorbereid, ze namen ruim van tevoren contact met ons op om te kijken hoe we de verschillende type trainingen zouden voorbereiden. Zij hadden daar ook goede ideeën bij en checkten ook bij mij en mijn collega’s waar gevoeligheden zouden liggen en waar behoefte aan was. Dat was voor mij heel prettig.”

Wat was voor jullie nog meer belangrijk in dit traject?
“Ik noemde het woord flexibel al. Uiteindelijk hebben we best wat moeten schuiven met trainingen omdat we nieuwe collega’s kregen. Daar heeft Phaos ook hun eigen schema voor moeten omgooien, maar dat was gelukkig geen probleem. Dat was voor ons heel fijn hoe ze daarmee omgingen.”

Merken jullie al een effect van de trainingen die jullie nu gehad hebben?
“Het verschilt wel per doelgroep. De ambtelijk opdrachtgevers zijn niet dagelijks met Projectmatig Creëren bezig en je merkt dat we daar nu weer een gemeenschappelijke taal hebben. Dus als je met elkaar aan het nadenken bent over iets wat lijkt op een project, dan spreek je dezelfde taal. Dan kun je samen bepalen of we bijvoorbeeld een ambtelijk opdrachtgever nodig hebben of niet. Een deel sprak die taal al wel, maar het is nu weer echt onderdeel van het gesprek geworden.”

Hoe was de training voor de projectmanagers die al wel gewend zijn om met Projectmatig Creëren te werken?
“Bij de projectmanagers voel je dat er weer een nieuwe energie zit om Projectmatig Creëren ook goed voor de rest van de organisatie neer te zetten. Sommige projectmanagers doen het al jaren, maar die hebben toch weer nieuwe inzichten gekregen en nieuwe dingen geleerd. Voor de mensen die nog niet eerder een training in PMC hebben gehad, merk je dat het nu meer leeft. Projectmatig Creëren is nu meer dan alleen een formuliertje invullen.”

Hoe gaan jullie nu verder?
“Wij gaven al een PMC-training aan collega’s. Het is ook de bedoeling dat de mensen die nu deze training van Phaos hebben gehad, het ook weer aan andere collega’s gaan doorgeven. Maar het is toch anders als je van een collega een training krijgt, dan van een professionele partij. Met Phaos wilden we echt weer even een nieuwe boost geven en nu kunnen we zelf weer vooruit om het bij te houden. En daar voel je echt de nieuwe energie.”