Vragen? Bel +31 (0)85 273 6387
PMC Online
strookjes phaos 0000 Laag 26

Projectmanagement gemeente Den Haag

logo1“Onze mensen kunnen door de training hun werkveld beter overzien en begrijpen nu beter wat het vak (projectleider) inhoudt en de uitvoering daarvan in een complex krachtenveld – Iris van Eeden, Beleidsadviseur van MT-PmDH en verantwoordelijk voor Opleiding en Ontwikkeling.

De vraag: Hoe kunnen projectleiders van grote technische projecten in een complexe omgeving hun rol nog beter invullen en persoonlijker inkleuren?

De afdeling Projectmanagement van de gemeente Den Haag (PmDH), onderdeel van de dienst Stedelijke Ontwikkeling, is de afgelopen jaren flink gegroeid en verjongd. Dat heeft alles te maken met de vele grote bouw- en infraprojecten in de stad. Om te zorgen dat projectleiders, projectondersteuners, projectplanners en hun managers nog beter in staat zijn om hun rol te vervullen, in samenspel met anderen, besloot het management om alle PmDH-ers een PMC-training aan te bieden. De doelgroep bestond zowel uit nieuwe medewerkers, in het kader van hun inwerkprogramma, als een aantal collega's met meer ervaring. Het werd een PMC-training met Insights Discovery, aangevuld met intervisiesessies. PmDH koos voor Phaos en PMC vanwege eerdere goede ervaringen en een vergelijkbaar traject dat we hadden begeleid voor de gemeente Almere.

Training Projectmatig Creëren met Insights Discovery

De training bestond uit drie losse dagen, met tussendoor drie begeleide intervisiesessies en huiswerkopdrachten in de eigen praktijk. Die eigen praktijk van de deelnemers stond ook in alle sessies centraal en aan de hand van praktische PMC-tools ging men daarmee gezamenlijk aan de slag. Hun persoonlijke rolinkleuring (Insights Discovery) en onderlinge interactie werd in alle aspecten van de training vervlochten. Tevens was er, zowel in de intervisie- als trainingssessies, volop ruimte voor onderlinge uitwisseling. Daardoor werd er veel van elkaar  geleerd en leerde men elkaar beter kennen.  

Resultaat

PmDH besloot om na de eerste groep(en) door te gaan met PMC en Insights Discovery omdat, volgens Iris: “mensen erg enthousiast waren, zowel over de aspecten van samenwerking en afstemming (de WIJ en ZIJ kanten van PMC) als over 'de kleuren'’ (Insights Discovery). Ze hebben door het groepsproces nu het gevoel ergens bij te horen en het vergroot de binding op de afdeling”. Of zoals een deelneemster letterlijk schreef in een van de evaluaties: “Top! Dit is echt een onwijs goede en leuke cursus. Ook een goede teambuildingactiviteit. Mensen leren zichzelf en elkaar kennen”.

Inmiddels zijn er vijf groepen opgeleid, in totaal ruim 75 mensen. Daarnaast hebben we enkele Insights/ PMC-sessies met het MT begeleid. Bovendien is een aantal PmDH-ers getraind in Programmatisch Creëren (PGMC), om ook managers en programmamanagers bewuster en persoonlijker hun rol te kunnen laten vervullen. 

Ruud“De groepen waren enthousiast en zeer divers qua leeftijd, senioriteit, rol, gender, discipline en culturele achtergrond. Dat leidde tot hele leuke en goede interactie. Diversiteit en interactie die voor hen ook relevant zijn in hun rol als PmDH-er in een complexe en diverse stad als Den Haag” -  Ruud Meijer, trainer/adviseur PMC/ PGMC van Phaos.

Wil je vrijblijvend advies over de mogelijkheden voor jouw organisatie?
Neem dan contact met me op.                                                                            
Lees nog meer ervaringen >>