4 jul. 2023
Het is een vaak gestelde vraag tijdens onze PMC-trainingen: "Wat kan ik doen als de energie in het project vermindert?”. De vraag kent vele varianten die gaan over motivatie of commitment. Het zal voor velen ook een bekend fenomeen zijn; het ene project is het andere niet.
Je hebt ze: projecten waar het op rolletjes loopt en iedereen zijn aandeel pakt. Aan de andere kant heb je ook projecten waar je ’s nachts wakker van ligt: de voortgang stokt, enthousiasme is ver te zoeken en je gaat zelf steeds harder werken. Hier ga ik in op drie dingen die je dan kunt doen. Deze blog is ook een prelude op de verdiepende module over ‘energie behouden in je project’.
Voordat ik dingen benoem die je kunt doen, eerst een stap terug. Als we ons storen aan hoe het loopt in het project, wat gaat er dan eigenlijk mis? Voor het signaleren van het ervaren probleem kun je het lemniscaat gebruiken. Heb je het gevoel dat de ZIJ-kant voor een energielek zorgt? Zit het in het persoonlijk commitment (IK)? Ontbreekt het aan een WIJ-gevoel of is er in de planning (HET) een blokkade?
De creatielemniscaat, van PMC-online
De vervolgvraag hierbij is: hoe heb je last van dit probleem? Maak het concreet, zoals je dat voor een projectdefinitie of activiteitenplanning ook doet. Dus niet “er is geen commitment” maar “Jan heeft nu 2 keer een deadline niet gehaald, daardoor dreigen we het voorlopig ontwerp niet op tijd af te hebben”. Je mag de tijd nemen voor het beantwoorden van deze twee vragen want dat geeft ruimte voor reflectie en de mogelijkheid om te kiezen hoe te reageren. Hiervoor zien we grofweg 3 mogelijkheden:
1. Je verdraagt de situatie.
2. Je kunt zelf iets doen.
3. Je gaat in gesprek.
Veel projectleiders zullen van nature zeer geïnteresseerd zijn in optie 2. Iets doen! Voordat ik die toelicht, aandacht voor de gedachte van nietsdoen. Laat de tijd zijn werk doen.
"Nietsdoen is nooit zonde van je tijd"
Uit: 'Grote Panda & Kleine Draak' van James Norbury
1. Je verdraagt de situatie
Het kan lastig zijn om rustig te blijven wanneer het niet loopt. Toch is het belangrijk om je kalmte te bewaren om later weer effectief te kunnen handelen. Het is nuttig om te erkennen dat motivatie en productiviteit cyclisch zijn: de boog kan niet altijd gespannen staan. Hier zijn enkele strategieën om rustig te blijven in dergelijke situaties:
Het is normaal om gevoelens van frustratie en stress te ervaren wanneer het tegenzit. Door rustig te blijven, kun je effectief omgaan met de uitdagingen.
2. Je kunt zelf iets doen
Jippie! Aan de slag, de handen uit de mouwen. Als je een idee hebt waar de schoen wringt, kun je daarop een interventie doen. Er is veel onderzoek* gedaan naar het welslagen van projecten. En onderzoekers identificeren belangrijke factoren die bijdragen aan succes. Enkele zijn te beïnvloeden door de projectleider en hebben effect op energie.
Je merkt al dat ‘zelf iets doen’ vrijwel altijd ook iets van optie 3 ‘je gaat in gesprek’ in zich heeft. Het onderscheid zit vooral in het actiegerichte karakter van de interventies die ik hierboven beschrijf. Je kunt hier zelf mee aan de slag. Maar in je eentje zul je het project meestal niet vlot trekken. En dan is het moedige gesprek met de opdrachtgever of het team(lid) nodig om verder te komen.
3. Je gaat in gesprek
In dat moedige gesprek kan het gaan over dynamieken in het ZIJ-, IK- of WIJ-domein. Het moedige gesprek verwijst naar een soms uitdagend gesprek dat aangegaan wordt om te praten over gevoelige onderwerpen.
Een moedig gesprek kan gaan over onderwerpen zoals conflicten, slechte prestaties, ongepast gedrag, ongelijkheid of andere zaken die lastig zijn om aan te kaarten. Het vereist dat de deelnemers bereid zijn om ongemakkelijke emoties te ervaren. Het doel van een moedig gesprek is om de communicatie te verbeteren, begrip op te bouwen, problemen op te lossen en relaties te versterken. We schreven in eerdere blogs al over ‘rake vragen stellen’ en ‘de kracht van de dialoog’.
Ik geef twee voorbeelden van invalshoeken voor dat moedige gesprek.
Uit: Dit, filosofische gedichtenbundel van Tiny Fisscher en Iris van der Veen
In onze toolkit vind je heel toegankelijke methoden waarin op een speelse manier het onbespreekbare op tafel komt. Kennis hebben van elkaars gedragsvoorkeuren via bijvoorbeeld Insights Discovery kan ook helpen in begrip en positieve beweging. Neem de tijd om elkaar te leren begrijpen en er voor elkaar te zijn. Zo dien je de belangen van het project en de organisatie het beste.
Houdt dit thema je bezig? En wil je er meer over leren en de dialoog aangaan met anderen? Schrijf je dan in voor de verdiepingsmodule Energie in je project behouden.
En welke optie je ook kiest: overschat niet wat je in een maand kunt doen en onderschat niet wat je in een jaar kunt bereiken. Veel energie toegewenst!
Auteur: Thijs van den Broek
* Zie bijvoorbeeld het werk van de Standish Group in hun onderzoeken getiteld ‘Chaos Report’, deze onderzoeken worden elke paar jaar uitgevoerd.
** Tuckmans stadia van groepsvorming, ook bekend onder de noemer forming – storming – norming – performing, is een psychologisch model uit de groepsdynamica dat ontwikkeld is door de Amerikaanse sociaal psycholoog Bruce Tuckman. Hij publiceerde hier voor het eerst over in 1965. Je leest er meer over op PMC-online.
*** Zie het boek van Patrick Lencioni, de vijf frustaties van teamwork uit 2012. De essentie hiervan is ook te lezen op PMC-online.