Vragen? Bel +31 (0)85 273 6387
PMC-online
strookjes phaos 0008 Laag 20

“Het gaat mij erom dat mensen na een training beter weten waar ze staan en wat ze kunnen doen”, zegt Frida Hansum

9 jan. 2023

Ze is een van de nieuwste collega’s bij Phaos, maar ze hoort er vanaf het begin al helemaal bij. Frida Hansum heeft een fascinatie voor waarom mensen handelen zoals ze handelen en deze fascinatie is alleen maar groter geworden bij Phaos. Nu concentreert ze zich op PMC, teamontwikkeling en persoonlijk leiderschap. In dit interview spreken we met haar over haar werk bij Phaos en waarom ze zich nog goed kan verplaatsen in de mensen die ze nu training geeft.

Hoe lang werk je nu bij Phaos?
“Sinds juni werk ik bij Phaos. Daarvoor werkte ik als zelfstandige. Ik heb toen veel persoonlijk leiderschapstrainingen gegeven en teamontwikkeling gedaan. Ik was ook gespreksleider. Daarvoor werkte ik bij de gemeente Den Haag als adviseur personeel en organisatie. In die tijd heb ik een projectleidersrol gehad en deed ik mee aan allerlei werkgroepen rondom eigen regie. Ook ontwikkelde ik management development trajecten.

Hoe ben je bij Phaos terechtgekomen?
“Ik ben ooit als trainee bij de gemeente Den Haag begonnen en daar volgde ik toen een training Projectmatig Creëren van Marieke. Dus zo kende ik Phaos. Als zzp’er miste ik een vast team om mee samen te werken. Ik was daarom op zoek naar een baan waarin ik verder kon met mijn vak en waar ik onderdeel kon worden van een hecht team. Toen zag ik de vacature van Phaos en de rest is geschiedenis.”

Bij Phaos werk je in een klein team. Hoe ben je daar van start gegaan?
“Eerst had ik een inwerktraject. Daar heb ik ook over verteld in een interview als nieuwe medewerker van Phaos. Dat inwerktraject was heel goed geregeld. Ik mocht bij collega's meekijken. Het werd me uitgelegd hoe zij de dingen doen en hoe de trainingen zijn opgebouwd. Al vrij snel ben ik bijeenkomsten gaan faciliteren. Niet lang daarna had ik mijn eigen accounts, gaf ik PMC-trainingen en concentreerde ik me op het begeleiden van teamdagen. Dat is een van mijn expertises.”

Wat doe je precies voor teamdagen?
“Het is een onderdeel van teamontwikkeling. Tijdens een teamdag kijken we naar waar het team op dat moment staat, welke dingen er aan de hand zijn en waar ze naartoe willen. Zeker in deze tijd waarin hybride werken veel gebeurt en je elkaar niet altijd meer op kantoor ziet, merk je dat dit soort teamdagen kunnen helpen om zaken helder te krijgen. Meestal wil zo’n team dan vanalles en dan is het belangrijk om helder te krijgen wat de eerste stap gaat worden. Wat ik nu vaak zie is dat teams elkaar beter moeten leren kennen, omdat ze elkaar niet zo vaak meer op kantoor zien. Dan creëren wij daar de ruimte en tijd voor.”

Merk je een verschil in hoe teams samenwerken voor corona en nu?
“Je merkt dat het intermenselijke soms een beetje mist. De gesprekjes bij het koffiezetapparaat. Vragen als ‘hoe is het met je’ worden minder vaak gesteld. Mensen komen elkaar ook niet meer spontaan in de gang tegen. Je ziet wel dat veel teams dit proberen op te lossen met weekstarts of andere informele momenten, dat moet je wel organiseren. En dan kan zo’n teamdag enorm helpen.”

Je geeft ook PMC-trainingen. Helpt het jou dat het niet al te lang is geleden dat je zelf nog in een team werkte met PMC?
“Ja, ik kan me daardoor nog steeds goed verplaatsen in mensen wanneer ze aangeven met hun handen in het haar te zitten. Wij geven training met theorie, maar het gaat er ook over hoe je het werkbaar maakt. Daarom zeg ik ook altijd dat mensen dat moeten meenemen uit de trainingen wat hen verder helpt. Het gaat mij erom dat mensen na een training beter weten waar ze staan en wat ze kunnen doen. Het hoeft niet altijd soepel te lopen en de theorie kan soms anders zijn dan de praktijk. En dat is ook niet erg, maar het is dan wel fijn om de kennis te hebben zodat je het probleem of de situatie kunt aanpakken.”

En wat heb jij met persoonlijk leiderschap?
“Ik ben altijd erg gefascineerd door welke keuzes mensen maken en waarom. Ik geloof dat persoonlijk leiderschap vaak gaat over de afwegingen die je maakt. Waarom maak je juist die keuzes of waarom reageer je zo op die persoon? Daar zit natuurlijk ook een stukje zelfreflectie in. Als je dit helder krijgt kan het je helpen om een goed gesprek aan te gaan. Of je weet welke stap je moet zetten om je project verder te brengen. Je kunt het werkleven niet los zien van het persoonlijke. Ik geloof daar nog steeds in. Bij Phaos komt de fascinatie voor het menselijke aspect goed tot zijn recht en kan ik hem verder uitdiepen in de trainingen.”

Hoe gaat dat bij Phaos zelf? Practise what you preach?
“Ja, eigenlijk wel. We gebruiken zelf ook de werkvormen die we gebruiken in de trainingen. Op teamdagen zijn wij actief aan het plakken met post-its en we letten erop dat we de dingen expliciet benoemen. Op zo’n dag bekijken we ook welke dingen we willen aanpakken en we kiezen dan gericht. Dat vind ik fijn, want dan weten we waar we ons de aankomende tijd op gaan concentreren. Wanneer we vervolgens weer samenkomen, kunnen we kijken waar we dan staan en waar we ons dan op willen concentreren.”

Waar ga jij je op concentreren in 2023 bij Phaos?
“Wat ik altijd leuk vind is dat we altijd bezig zijn met het ontwikkelen van nieuw aanbod. Daar ben ik graag mee bezig. Als een collega nieuwe ideeën heeft, dan bied ik mezelf al vrij snel te hulp aan. En er staan veel mooie trainingen gepland de aankomende maanden, dus daar heb ik veel zin in!”

 

Wil jij ook eens met Frida sparren over persoonlijk leiderschap of wil je een training van haar volgen? Neem dan contact op via info@phaos.nl.