Vragen? Bel +31 (0)85 273 6387
PMC-online
strookjes phaos 0000 Laag 26

Er wordt heel goed nagedacht over wat ze aanbieden

VluchtelingenWerk en Phaos werken al jaren samen. Hier geven we voornamelijk PMC-trainingen en we kijken hoe we de verschillende projectteams verder kunnen helpen met verdiepende modules en aanvullende trainingen. Marian Hendrix vertelt in dit interview over de samenwerking met Phaos en wat het effect van de trainingen is bij de teams.

Kenden jullie PMC al voordat jullie met Phaos gingen werken?
“Ja. We hebben PMC omarmd als projectmethode. We willen dat alle mensen die bij ons in projecten werken, PMC getraind zijn. Dat gaat voornamelijk om de basistraining Projectmatig Creëren (PMC), maar een aantal mensen hebben ook de facilitatoropleiding gedaan. Ook hebben we veel Insights Discovery profielen afgenomen.”

Om hoeveel teams gaat het?
“VluchtelingenWerk is inmiddels een grote landelijke organisatie. We zijn vorig jaar gefuseerd en we hebben ingespeeld op de oorlog in Oekraïne. Dus we zijn hard gegroeid. PMC wordt niet overal in de organisatie gebruikt, maar wel bij het team projecten. Onder dat team vallen verschillende projectteams. Dat zijn er nu 10. Dit zijn voornamelijk projecten voor en door vluchtelingen.”

Welke effecten zie je in de teams nadat de trainingen gegeven zijn?
“Je ziet dat er kwartjes vallen bij mensen. Als mensen de PMC-training hebben gevolgd, kun je makkelijker aan dingen refereren omdat ze die kennis dan hebben. Dat werkt prettig. En als management kunnen we natuurlijk ook sturen op PMC als methodiek. Bijvoorbeeld op de tools die beschikbaar zijn en de methode die we willen gebruiken. Het is bij ons heel druk en je kunt je in dit werk makkelijk verliezen in de waan van de dag. Dan geeft zo’n training wat handvatten om dat wat beter te managen. Zowel voor jezelf als voor het team. Het is wel fijn dat er nu ook verdiepingsmodules zijn, want de basis zit er nu in.”

Welke verdiepingsmodules gaan jullie volgen?
“We hebben geïnventariseerd waar behoefte aan was en daar kwam uit dat mensen graag de module Energie in je project behouden willen volgen. Deze verdieping is de kers op de taart, maar de basis PMC-training moet iedereen bij ons doen. Zelf heb ik ook nog de training Stakeholdermanagement en begeleiden van PSU’s gevolgd en een collega heeft recent ook begeleiden van PSU’s gedaan. Ook zij gaf aan dat ze Phaos heel persoonlijk en betrokken vindt. Wat ook prettig is dat je met vragen na de training nog bij Phaos terecht kan. Dat zit in het aanbod. Er wordt gewoon heel goed nagedacht over wat ze aanbieden.”

Maken jullie ook gebruik van PMC-online.nl?
“Ja, we zijn zelfs heel erg fan van PMC-online. Dat gebruiken we heel veel. Ik en een collega zijn facilitator van allerlei bijeenkomsten, PSU’s en sessies en dan geeft PMC-online ons veel inspiratie. Dan is het heel prettig om die tools te kunnen gebruiken. Als ik bijvoorbeeld een workshop over stakeholdermanagement organiseer, dan kijk ik even op de website. Zo kan ik de informatie verzamelen die wij nodig hebben.”

Hoe ervaar je het contact met Phaos?
“Dat is altijd heel prettig. Als we samen iets voorbereiden voor bijvoorbeeld een incompany training, dan gebeurt dat heel zorgvuldig en krijgen we een gedetailleerde offerte. We hebben ooit voor Phaos gekozen, omdat zij de PMC-kenners zijn. En dat blijkt nog steeds een goede keuze te zijn.”