Vragen? Bel +31 (0)85 273 6387
PMC-online
Phaos Banner smal2

Geen hectischer werkomgeving dan een gemeente. Het stapelt zich op: de omgevingswet, opgavegericht werken, participatietrajecten, transities, reorganisaties. Hierbij wordt van jou verwacht dat jij je flexibel opstelt en een verandering in houding, gedrag en vaardigheden laat zien. Makkelijker gezegd dan gedaan!
Daarom organiseer Phaos het event:

De Veranderende Gemeenteambtenaar

Vind je weg in een doolhof van verwachtingen

 

Voor wie is deze training?

Voor project- en programmamanagers, beleidsadviseurs en veranderaars. Je werkt bij een gemeente en hebt door alle veranderingen te maken met vaak tegenstrijdige verwachtingen waar je aan moet voldoen.

Programma

We bieden een afwisseling van praktische workshops en inspirerende verhalen:

- Opening

- Workshop: 'Het Doolhof'

- Keynote: De Veranderende Gemeente

- Individuele workshopronde

- Plenaire afsluiting

- Borrel met het netwerk

Workshop: Het Doolhof

We verkennen welke thema’s, dilemma’s, uitdagingen en ongemakken deel uitmaken van het doolhof van ons allen. Ontdek wat er speelt in andere gemeenten. Het is waardevol en vaak verrassend om te zien hoeveel we gemeen hebben en waarin we juist verschillen. Wat valt er van elkaar te leren?

Keynote: De Veranderende Gemeente

Op het bord van gemeenten ligt een veelheid van verwachtingen van de Rijksoverheid, bewoners, ketenpartners en andere stakeholders. Gemeenten hebben allerlei verschillende mechanismen ontwikkeld om alle partijen tevreden te stellen. Marieke en Ernst nemen je samen mee in twee manieren waarop gemeenten omgaan met verwachtingen. Deze perspectieven staan lijnrecht tegenover elkaar. Elk heeft aangename en minder aangename consequenties voor jou. Het centrale thema is de spanning tussen enerzijds de onmogelijke veelheid van verwachtingen, die het verandervermogen ver te boven gaat, en anderzijds de noodzaak voor het behoud van de legitimiteit van de gemeentelijke overheid.

Foto CV Ernst nw  Marieke1
Ernst Harting  Marieke van den Berg

Individuele workshops

Laat je inspireren tijdens de workshops. Er zijn vier workshops met verschillende thema's die parallel worden gegeven. Ze helpen je vorm te geven aan nieuwe perspectieven, houding en effectief gedrag.

Madelon

Workshop 1: Van tribune naar speelveld
Je kent het wel, je gaat dat ene gesprek uit de weg of je laat de discussie lopen en legt je neer bij de keus van een ander. Je bent als het ware als een toeschouwer ‘op de tribune gaan zitten van je eigen speelveld’. Wat maakt dat je niet (meer) in actie komt? In deze workshop laat Madelon je zien aan welk gedrag je de tribunezitter herkent. Je onderzoekt waarom je er zelf soms belandt en gaat aan de slag met een actieplan om je weg terug te vinden naar je eigen speelveld.

Door Madelon Mulder

S0A2702

Workshop 2: Het moedige gesprek
De wethouder, je opdrachtgever, je leidinggevende, ze vragen van alles van je. Kan of wil jij aan al die wensen voldoen? Durf je nee te zeggen? Hoe geef je je grenzen aan en blijf je (tevens) in contact met de ander? In deze workshop krijg je zicht op de wereld achter het moedige gesprek en oefen je met een effectieve benadering.

Door Saskia Dierks

Finus

Workshop 3: Ethiek: jouw moreel kompas
Omgaan met verwachtingen betekent keuzes maken. Ethische overwegingen kunnen daarin een belangrijke rol spelen, zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Welke ethische dilemma’s kom jij zelf tegen? In een dialooggesprek gaan we op zoek naar hoe jouw ‘moreel kompas’ is afgesteld. Durf je je door dat kompas te laten leiden?

Door Finus de Broekert

Ruud

Workshop 4: De belang-rijke omgeving
Binnen en buiten gemeenten spelen veel belangen. Vaak verwoord in onwrikbare standpunten, die leiden tot frusterende loopgravengevechten. In deze praktische workshop oefen je in het onderscheiden van belangen en standpunten. Hoe ga jij ervoor zorgen dat het gesprek voortaan over de belangen gaat?

Door Ruud Meijer

Wat leer jij?
Na afloop heb je:

Praktische informatie

Datum en locatie

Donderdag 5 maart 13.00 - 19.00
De Eenhoorn in Amersfoort

Tijden

13.00 Inloop
13.30 Start van het programma
18.15 Borrel met het netwerk
19.00 Slot

Investering

We vragen een bijdrage van € 49,- per persoon, exclusief btw. Neem gratis een introducé mee.

Meer informatie

Stel je vragen aan onze collega's via office@phaos.nl

Data

Nog geen data beschikbaar

Trainingen en workshops: Projectmatig Creëren

Verdiepende modules Projectmatig Creëren

In onze verdiepende modules snijden we thema's aan waar veel projectleiders mee stoeien. Door praktische handvatten en tips ben je beter toegerust om je project verder te brengen. Je kunt kiezen uit: Stakeholdermanagement, Sturen op projecten in de uitvoering en Energie in je project behouden.

Lees meer
Verdiepingsmodule Sturen op projecten in de uitvoering

Sturen op projecten is meer dan alleen rapporteren. In veel projecten lopen rapporteren, in control zijn en sturen langs elkaar heen. Dit is vaak een energielek voor de projectleider. Met de verdiepingsmodule Sturen op projecten willen we daar verandering in brengen.

Lees meer
Verdiepingsmodule Energie in je project behouden

Welke rol speelt energie in het slagen van een project? En hoe spoor je energielekken op? De verdiepingsmodule Energie in je project behouden geeft je inzicht in wat jij kan doen om je project een nieuwe impuls te geven.

Lees meer
Inspiratielab

Een gratis online Inspiratielab voor klanten en andere belangstellenden met als thema: 'Stakeholdermanagement: Zó houd je de kikkers in de kruiwagen!'. In deze inspiratiesessie ga je aan de slag met stakeholders, de mensen of groepen die invloed hebben op jouw project. Je maakt kennis met werkvormen om inzicht te krijgen in de stakeholders en hen op een goede manier te betrekken bij je project.

Lees meer
Begeleiding on-the-job in Projectmatig Creëren

Heb je een vraag die niet past bij ons reguliere aanbod rond projectmanagement? Dan verzorgen wij graag een training of advies op maat. 

Lees meer
Projectmatig Creëren (PMC)

Deze basistraining biedt een brede oriëntatie op het vakgebied. Je leert de theorie van PMC en deze in je eigen praktijk toe te passen. Je leert de fijne kneepjes van projectstart, planning, uitvoering, afsluiting en evaluatie. Naast aspecten van teamwork en opdrachtgeverschap.

Lees meer
Verdiepingsmodule Stakeholdermanagement

Het succes van je project hangt mede af van hoe goed je je omgeving weet te betrekken bij je project. De verdiepingsmodule Stakeholdermanagement geeft je praktische handvatten voor het betrekken van stakeholders. Of het nu gaat om gebruikers, beslissers, interne en externe belanghebbenden of andere betrokkenen.

Lees meer
Persoonlijk leiderschap in PMC

Je hebt de basis tools en instrumenten van projectmanagement goed in de vingers. Toch heb je het gevoel dat er meer uit te halen valt. Je wilt je persoonlijke invloed en impact vergroten in het effectief leiden van grote, complexe projecten. Tijd voor een verdiepingsslag met de training Persoonlijk leiderschap in PMC! 

Lees meer
Workshop voor opdrachtgevers

Een betrokken, kundige opdrachtgever die een heldere opdracht verstrekt, is een voorwaarde voor het welslagen van elk project. Leer in één dag wat van een opdrachtgever wordt verwacht en hoe je die rol met verve kan vervullen.

Lees meer
Workshop Insights Discovery

Het Insights Discovery Profiel is een toegankelijk en praktisch toepasbaar reflectie-instrument ten behoeve van je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je profiel geeft inzicht in je psychologische voorkeuren en hoe die van invloed zijn op je persoonlijke effectiviteit.

Lees meer
Individuele coaching

Het lukt je maar niet om met plezier en zelfvertrouwen te doen wat je te doen hebt. Coaching kan je helpen om scherper zicht te krijgen op wat er onder de oppervlakte gaande is en je ondersteunen bij het aanleren van effectief en authentiek gedrag. 

Lees meer
PMC-facilitatorstraining

In dit programma ontwikkel je je tot volwaardig facilitator en coach voor projecten. Je leert projectbijeenkomsten begeleiden, waaronder projectstart-ups (PSU’s) en het goede gesprek aan te gaan met projectleiders. Zo word je onmisbaar voor opdrachtgevers, projectleiders en teams!

Lees meer