Vragen? Bel +31 (0)85 273 6387
PMC-online
strookjes phaos 0008 Laag 20

Never, never, never forget...!

4 okt. 2019

Screen Shot 2019 10 07 at 1.14.38 PM

Zelfs een organisatieadviseur moet af en toe ontspannen en dus zaten we onlangs met het complete bureau in het proeflokaal van de Brabantse abdij Koningshoeven. Onder het toeziend oog van de monniken brouwt men daar La Trappe trappistenbier. De gids die ons rondleidde had zo bij Phaos kunnen werken: deskundig, aanspreekbaar, scherp waar nodig en met het vermogen om de kern van de zaak kort en krachtig neer te zetten. In zijn geval: “Never, never, never forget: the second fermentation!” Oftewel, vergeet nooit om datgene te doen waardoor al je inspanningen ook werkelijk leiden tot het gewenste resultaat.

Het is vast een beroepsafwijking, maar het deed me onmiddellijk denken aan alle workshops, heisessies en trainingen die mijn collega’s en ik gedurende het jaar verzorgen. “Never, never, never forget . . . ”

Training klaar...en dan?

Na een training over Projectmatig Creëren (PMC) hoor ik van deelnemers vaak “Dit zou zo goed zijn om bij ons op te pakken!” En: “Ja, maar wanneer gaan we dit nu ook echt met z’n allen zo doen?”. Alsof de kans niet heel groot is dat er iets verandert en je in de praktijk kan brengen wat je net hebt geleerd.

Ik begrijp het ook. Als deelnemer heb je net een leuke training gehad. Aan de hand van een behapbare hoeveelheid theorie heb je, samen met anderen, heel praktisch je eigen project en dat van anderen doorgrond. Je snapt hoe het werkt en je wilt de geleerde kennis en vaardigheden in de praktijk gaan brengen. Maar je eigen team zit niet in de training. En je opdrachtgever weet ook van niks. Hoe nu verder?

Vragen stellen is de sleutel

Het antwoord is eenvoudig: beginnen met vragen stellen! Gebaseerd op jouw nieuwe kennis van PMC en de ervaring met je eigen organisatie. Vraag een collega om samen nog een keer een gesprek te hebben met je opdrachtgever over zijn bedoeling. Vraag de leden van je projectteam of zij hetzelfde beeld hebben van het resultaat als jij. Daag ze uit met "Hoe kunnen we deze keer enthousiasme en draagvlak creëren bij de stakeholders?" Of vraag een nieuw teamlid wat hij of zij nodig heeft om er een geweldig, leerzaam en effectief project van te maken. Dus...

Never, never, never forget … to ask the right questions!

Ik zou het luidkeels willen roepen! In elke organisatie waar ik dagelijks rondloop. Maar dat durf ik niet, omdat het daar geen bierbrouwerij is. Misschien moet ik maar gaan oefenen, in het  proeflokaal van de abdij. Bij de monniken.

Finus de Broekert

Finus4