Vragen? Bel +31 (0)85 273 6387
PMC-online
strookjes phaos 0008 Laag 20

IPMA Nederland

10 sep. 2020

De International Project Management Association was het eerste wereldwijde kennisplatform voor professionals in de werkvelden project- en programmamanagement, project portfoliomanagement en PMO’s. IPMA is actief in 63 landen en telt meer dan 50.000 leden. Ruim 2.000 vakgenoten zijn inmiddels lid van IPMA Nederland. Zoek je collega's uit allerlei sectoren, wil je je laten voeden met kennis en ervaringen van anderen, is een certificering interessant voor je carrière, dan kan je hier terecht! Interessant is het uitgesproken commitment om een bijdrage te leveren aan ‘Betere projecten voor een betere wereld‘.

Wat het lidmaatschap je oplevert:

  • Internationaal erkende certificering, op verschillende niveaus, als projectmanager, programmamanager, agile leader of PMO'er. De examens zijn gebaseerd op een groot aantal door IPMA beschreven competenties, benodigd voor het vak. Inmiddels zijn in Nederland zo'n 15.000 mensen gecertificeerd.
  • Een groot aantal nationale en regionale bijeenkomsten, variërend van de bekende 'Projectmanagement Parade' tot allerlei lezingen, congressen, themagroepen, seminars en ontbijtsessies. 
  • Het 'Young Crew' netwerk, waarin (aankomende) projectleiders onder de 35 leren van projecten uit de praktijk, hun projectmanagementvaardigheden verbeteren en een breed netwerk opbouwen.
  • De ontmoeting met vakgenoten, ook internationaal, die op allerlei manieren bij kunnen dragen aan je verdere ontwikkeling.
  • Het tijdschrift Projectie, nieuwsbrieven, boeken, standaarden en toegang tot een eigen Kennisbank. 

Certificering

Het certificeringprogramma lijkt het belangrijkste 'product' te zijn van IPMA. Voor het behalen van het certificaat op het laagste niveau (D) is voldoende dat je in staat bent om (veel) kennis te reproduceren over zo'n 30 verschillende competenties. Voor een certificering op niveau C of hoger komt je praktijkervaring om de hoek kijken en moet je die toelichten en verdedigen in een gesprek met assessoren. Een groot aantal bureaus kan je ondersteunen bij de voorbereiding op de examens. De slaagpercentages per bureau wijken onderling nogal af, dus het is verstandig om daar vooraf informatie over op te vragen.  

Wij hebben altijd een wat dubbel gevoel bij 'certificering'. Net als bij veel opleidingen zijn er mensen die vooral gericht zijn op het halen van 'het papiertje', daar kort en hard voor studeren en de opgedane kennis vervolgens weer snel vergeten. Dan is de waarde van zo'n certificaat maar beperkt. Gelukkig zien we ook heel veel projectprofessionals die het traject beschouwen als onderdeel van hun voortdurende ontwikkeling in het vak, en dan wordt het een heel ander verhaal.

De concurrentie: PMI

De grote concurrent van IPMA is het in de VS gevestigde, maar eveneens wereldwijd opererende Project Management Institute (PMI). Daarover meer in de volgende nieuwsbrief.