Vragen? Bel +31 (0)85 273 6387
PMC-online
strookjes phaos 0008 Laag 20

Inspanning en ontspanning

10 sep. 2021

Yoga

'Het gaat niet alleen om inspannen, maar juist om alles ontspannen wat je niet nodig hebt!' Dit zinnetje van mijn pilatesjuf is afgelopen jaar, mijn Long Covid jaar, bijna dagelijks door mijn hoofd gegaan. Ze heeft namelijk nogal gelijk. Het levert zoveel op! Ook al kan het heel ongemakkelijk zijn en heb ik ook vaak gedacht: hoe dan?

Maar ik begin het langzaam te leren en zie het nu overal in terug.
- Mijn (klant)werk moest ik loslaten, omdat ik er letterlijk geen energie voor had en wat blijkt: de wereld vergaat niet.
- Doordat ik tijdelijk niet werkte (ontspande), werd scherp waarom ik ook alweer mede-eigenaar van Phaos was geworden: ik wilde ondernemen en dat mag ik nu ten volle doen.
- Naast het kleine beetje werk dat ik weer oppakte had ik echt fysieke ontspanning nodig (yoga en wandelen), om verder te kunnen herstellen. Toen ik dat even niet deed ging het meteen mis.
- Nu na een paar weken ontspannen vakantie, ben ik teruggekeerd met meer energie en ideeën dan ik in maanden heb gehad.

Zo werkte ontspanning voor mij in mijn herstel en ik zie het ook in ons werk. We begeleiden allerlei projectbijeenkomst, evaluaties en individuele projectleiders. We maken een pas op de plaats en trekken betrokkenen even los van de inhoud. Zo ontstaat er ruimte voor reflectie en wordt de volgende stap opeens heel logisch. Ook dit is een vorm van ontspanning organiseren en stoppen met alleen maar inspanning leveren.

Toch ben ik heel blij dat ik langzaam ook weer inspanning kan leveren. Ik ben er nog niet volledig, maar het eind begint in zicht te komen. En de ontspanning? Die houdt ik er zeker in! Als jij ook ontspanning in je project kan gebruiken, neem vooral contact op.

Marieke van den Berg

S0A2763 copy