Vragen? Bel +31 (0)85 273 6387
PMC-online
strookjes phaos 0008 Laag 20

Op de uitkijk voor verandering in je organisatie

31 jan. 2022

Er zijn nieuwe inzichten ontstaan in 2021. Dat merk ik bij mezelf en in mijn coaching en teambegeleiding. Breed om mij heen zie ik mensen in beweging komen. Met kleine en soms met drastischer stappen, want 1 ding is zeker: corona gaat ons ook in 2022 niet met rust laten.

Verandering omdat we ernaar verlangen

Onder druk wordt alles vloeibaar, zeggen ze. Daar gaat wel iets aan vooraf: eerst worden de al aanwezige scherpe kantjes nog wat scherper. In het zoeken naar houvast en balans in de chaos, trekt de een zich terug en wordt de ander juist stelliger. We begrijpen elkaar minder goed en we ergeren ons sneller aan elkaar. In gesprekken voelen we ons ongemakkelijk, onthand of in een enkel geval zelfs beetgenomen. Vervolgens tuimelen we met open ogen in al onze eigen valkuilen. Pas nu blijkt dat het ‘nieuwe normaal’ een blijvertje is, is bij sommigen het verlangen gegroeid naar echte verandering. En dan gaat het stromen.

Stromen

De thema’s waar ik met mijn opdrachtgevers mee werk gaan vaak over hoe we ervoor kunnen zorgen dat de boel weer gaat stromen. Bijvoorbeeld door:

 • het herijken van beperkende patronen;
 • het verbinden van losgezongen werkrelaties;
 • het zinvol en effectief invulling gaan geven aan een rol;
 • het vinden van wat energie geeft en balans brengt.

De drijfveer bij mijn opdrachtgever is het verlangen en de moed om dóór alles heen een overgang te willen maken naar een nieuwe situatie. Een situatie waarvan zij niet precies weten hoe die er concreet uitziet of hoe zij er samen kunnen komen. Maar waarvan zij wel intuïtief weten dat die nieuwe situatie beter is dan de huidige.

Door een overgang heen

Je stapt niet zomaar van A in B. Onderweg kom je heel wat tegen dat een beroep doet op kwaliteiten die juist onder druk niet zo makkelijk voor het grijpen liggen. Denk aan zaken als:

 • nieuwsgierig en ontvankelijk zijn. Willen en kunnen luisteren, voordat je spreekt en je eigen aandeel in een vastgelopen situatie onder ogen zien.
 • in rust en verwondering zijn. Dit om te ontdekken wat geleidelijk komt bovendrijven: waar gaat het nu werkelijk over en wat doet er wezenlijk toe?
 • het kunnen loslaten van gedachten, gedragingen of gevoelens die je in de weg zitten. Vaak ben je hier vanuit ervaringen in het verleden nog wel aan gehecht.
 • standvastig zijn om in de alledaagse hectiek intenties om te zetten in actie, te experimenteren en je geleidelijk aan steeds vertrouwder te voelen in de nieuwe situatie.

Dit laatste is misschien nog wel het moeilijkste, want nu komt het er echt op aan. Nu kom je uit voor wat je belangrijk vindt. Dat wordt zichtbaar. De verleiding om op de oude voet door te gaan is levensgroot. Dat kost namelijk veel minder moeite. Ook je omgeving houdt vaak het liefst de dingen bij het vertrouwde. Dus je moet echt ergens doorheen.

PMC en Leiderschap bij verandering

Iemand zei ooit tegen mij: “Moed is ergens bang voor zijn en het toch doen.” Een overgang maken doet daarmee een beroep op je persoonlijk leiderschap.

lemniscaat Phaos grijs IK verandering in je organisatie

Bij PMC kijken we dan naar de IK-kant van de lemniscaat. Hier vind je meer informatie over op PMC online. We hebben het daar over:

 • Zijn en doen
 • Reflecteren
 • Durven
 • Committeren

Het zijn precies deze thema’s waar mijn klanten op de onderstroom aan werken en waar ik hen bij mag ondersteunen. Anno 2022 is het werk misschien nog niet gedaan, maar ze zijn volhardend onderweg en weten waar het ze om te doen is.

Het nieuwe jaar gaat dus hoe dan ook verandering brengen. Ik kijk ernaar uit en ben optimistisch!


Deze blog is geschreven door Madelon Mulder. Heb je vragen of hik jijzelf of je team ergens tegenaan en kom je niet verder? Mail dan met info@phaos.nl

Madelon Mulder Phaos