Vragen? Bel +31 (0)85 273 6387
PMC-online
strookjes phaos 0008 Laag 20

Succesvol Phaos-event voor gemeenten

12 mrt. 2020

Op 5 maart organiseerden we het event De Veranderende Gemeenteambtenaar. Het was een geslaagde middag, waarbij relaties waardevolle inzichten opdeden en onderling ervaringen uitwisselden over alle verwachtingen die op hen afkomen.

IMG 720Geheel in lijn met het thema werden de deelnemers meteen een doolhof ingestuurd. Een doolhof met vragen en stembussen over de vele en uiteenlopende verwachtingen waarmee gemeenteambtenaren worden geconfronteerd. Enkele highlights: de tevredenheid over het verandervermogen van de eigen gemeente liep sterk uiteen, velen bleken niet bang om grenzen aan te geven richting college en management en werden gedreven door 'hart hebben voor de stad'. Tegelijkertijd hoorden we een aantal belemmeringen die we herkennen bij verandertrajecten: werkdruk, gebrek aan samenwerking over de domeinen heen, weerstand vanuit de cultuur en het functioneren van het politieke systeem. De antwoorden getuigden van zelf- en omgevingsbewuste deelnemers die veel herkenning vonden bij elkaar. Gelukkig heeft iedereen zonder kleerscheuren de weg uit het doolhof teruggevonden.

IMG 20200305 WA2Uiteraard konden wij het niet laten om ook een (nieuw) verhaal te delen. In de keynote van Ernst Harting en Marieke van den Berg  stonden twee radicaal verschillende perspectieven op gemeentelijke verandering tegenover elkaar. Het eerste beschreef de huidige praktijk*, gekenmerkt door naar buiten vertellen dat je eisen en verwachtingen van de omgeving oppakt en dat intern vooral niet doen, in combinatie met talrijke organische veranderingen, door lokale 'veranderfonteintjes'. Het tweede perspectief behelsde een gepassioneerd pleidooi voor transparantie en de moed en de plicht om aan de voorkant al keuzes te maken. Het ging over de kwetsbaarheid die dat ook met zich meebrengt en de rol die ambtenaren kunnen spelen in het creëren van transparantie. Een reactie achteraf was “Het heeft me verward en zet me aan het denken over hoe de dingen gaan en hoe ik me daartoe verhoud”. Missie geslaagd. ;-)

Een Phaos-event is natuurlijk niet compleet zonder persoonlijke, verrassende en verdiepende workshops. Dit keer was er keus tussen: een omgevingsanalyse, tribunegedrag, het voeren van het moedige gesprek als grenzen worden overschreden of een onderzoek naar het eigen morele kompas.

Het was een zeer geslaagde middag! Wil jij een van de workshops in jouw organisatie houden? Of wil je verder praten over onze keynote of het thema omgaan met de vele verwachtingen, zowel binnen gemeentes als in andere organisaties, neem dan vooral contact met ons op!

IMG 653IMG 0709

 

 

 

 

 

 
* zie: Homans, T., De Veranderende Gemeente. A&O-fonds, 2019. Een fascinerend onderzoek naar hoe gemeenten in de werkelijkheid omgaan met de vele veranderingen die zich aandienen. Hier gratis te downloaden.