Vragen? Bel +31 (0)85 273 6387
PMC-online
strookjes phaos 0008 Laag 20

Tessa en Marieke zijn nu samen directeur van Phaos!

25 jan. 2023

Untitled design 2

We hebben er een nieuwe directeur bij! Tessa Westendorp is vanaf nu ook directeur. Samen met Marieke van den Berg zal zij Phaos besturen. In dit interview spraken we met hen beiden over Phaos en over hoe dit partnerschap tot stand is gekomen. 


Hoe is het om nu directeur te zijn van Phaos Tessa?

Tessa: “Ja, leuk! Ik had meteen met Marieke en Elles een eerste directieoverleg. Aan de ene kant was dat nieuw, maar aan de andere kant ook een hele vertrouwde setting. Het verder inkomen in mijn nieuwe rol vindt verder geleidelijk plaats. Heel fijn!”


En hoe is het voor jou Marieke, dat je nu de directietaken met iemand kan delen?

Marieke: “Heel fijn. En het woord ‘gezellig’ komt ook bij me op. Het is gewoon fijn samenwerken met Tessa. En toch is het ook anders. Ik heb in de afgelopen jaren wel ontdekt dat ik prima in mijn eentje beslissingen kan nemen. Dat ging ook heel goed. Ik zal dat nu weer wat moeten afleren. Maar het was ook best wel een beetje eenzaam. Natuurlijk had ik wel sparringpartners, maar uiteindelijk moest ik het wel alleen besluiten. En dat is soms best zwaar. Dus fijn dat we dat nu met z’n tweeën kunnen doen.”


Hoe is die overdracht gegaan?

Tessa: “We hebben nu twee keer gezeten om de taken te verdelen. Daar komt volgens mij ook het woord ‘gezellig’ vandaan. Dat ging heel fijn en prettig. De taakverdeling was vrij snel rond en nu moeten we het gaan doen. Hoe ziet dat er dan uit? Er zit natuurlijk ook nog een stukje overgang in. Sommige dingen gaan zonder moeite door en over sommige zaken moeten we nog even overleggen.” 


Hoe is jullie samenwerking eigenlijk tot stand gekomen? 

Marieke: “Er zijn eigenlijk twee dingen: we hebben het aandeelhouderschap en de directie. Toen ik drie jaar geleden aandeelhouder werd naast de oprichters Madelon, Ernst en Finus, was het al de bedoeling dat Ernst en Finus zouden uitstappen. Ze zijn inmiddels ook al even met pensioen. We wisten toen nog niet precies hoe we dat wilden doen. Zouden Madelon en ik de enige aandeelhouders zijn of toch iemand erbij? Het werd ‘t laatste. 

Tessa was degene die graag aandelen wilde. En niet alleen dat, ze wilde net als ik ook meebeslissen over de dagelijkse gang van zaken, ofwel directeur zijn. Zelf ben ik er ooit ingestapt met het idee dat ik ook echt de directietaken wilde doen. Ik wilde zeggenschap over de dagelijkse beslissingen. En dat had Tessa dus ook! We konden elkaar goed vinden in die ambitie. We hebben veel tijd genomen om uit te zoeken of we dit ook echt met elkaar willen. Uiteraard ook samen met Madelon, die hier als medeaandeelhouder ook helemaal achter staat. En nu voelt het heel kloppend.”

Tessa: “We hebben gesprekken gehad over wie we zijn, waar we vandaan komen en wat we willen. En of we hetzelfde idee hebben over wat we met Phaos willen. Echt contact maken vonden we allebei belangrijk voor we dit contract aan gingen. De gezamenlijkheid daarin vind ik heel belangrijk. Dat was ook de aanzet voor onze gesprekken. En daar vonden we elkaar heel erg in. We verschillen ook wel echt van elkaar. Nog net geen tegenpolen, maar juist heel aanvullend aan elkaar.”


En hoe kijken Ernst en Finus, de medeoprichters van Phaos nu naar jullie? Want zijn zij nu echt helemaal vertrokken?

Tessa: “Het afscheid van Ernst en Finus met collega’s en klanten is allang geweest. Maar achter de schermen waren ze nog wel aandeelhouder. Zij waren heel blij dat er iemand in de organisatie was die interesse had om hun deel over te nemen. En ze wilden graag iemand die meer dan alleen aandeelhouder wil zijn. Een soort rentmeesterschap. Iemand die sturing wil geven en Phaos vooruit wil helpen. En natuurlijk mogen we daar onze eigen draai aan geven. Dus ik haak aan op de weg die Marieke al is ingeslagen. En natuurlijk blijven ze nieuwsgierig naar wat we doen, maar dat is echt uit interesse. Ze zijn er nu echt helemaal uit en kunnen lekker genieten van hun pensioen.”


Tessa, jij werkte natuurlijk al bij Phaos. Nu zit je in een andere rol. Hoe is dat?

Tessa: “Spannend. Ik zit in een fase van mijn werkpad waarin ik geen groentje meer ben. Ik heb flink wat werkervaring, maar ik ben ook zeker nog niet klaar. Dus dit was voor mij wel het moment voor een verandering. En het is dan heel mooi dat ik op deze manier kon instappen. 

Natuurlijk heb ik als medewerker mijn bijdragen geleverd, dus in die zin is het niet anders qua werk. Maar mijn rol is nu veranderd en dat maakt het spannend. Vooral naar collega’s toe. Vorige week moest mijn collega Bart mij eraan herinneren dat ik echt mocht zeggen dat ik nu ook directeur ben. Dat is nog wel even wennen. Gelukkig krijgen we ook twee nieuwe collega’s en die weten niet beter. En bij de andere collega’s is het fijn dat ze mij helemaal accepteren en ondersteunen in deze rol.”


Er staat nu een nieuwe generatie aan het roer. Dit is de eerste keer dat Phaos gerund wordt door mensen die het niet hebben opgezet. Hoe ervaren jullie dat?

Marieke: “Het is een fijne en goede basis om op door te bouwen. Maar we voelen ook wel alle ruimte om dat ook naar eigen hand te zetten.” 

Tessa: “Voor mij is het voortborduren op de nieuwe weg die Marieke al in is geslagen. Die nieuwe koers spreekt mij heel erg aan. En daar wil ik me graag voor inzetten.”


Wat houdt die nieuwe koers in?
Tessa: “Dit heeft te maken met de toekomstgerichtheid en hoe groot we Phaos willen maken. Het is niet zo dat we er een trainingsfabriek van willen maken. Het moet een overzichtelijk en compact bedrijf blijven, waarin iedereen elkaar kent. Maar ook een bedrijf waar nog wel groei in zit. We weten dat we goede kwaliteit leveren. Ons fundament is heel stevig. Nu mogen we af en toe best wel wat bravoure laten zien. En af en toe ook nee zeggen tegen opdrachten die we niet echt vinden passen bij wat wij doen.”

Marieke: “Er zit nu veel meer gezamenlijkheid in het bedrijf. Zowel met ons als met alle collega’s. Dat vind ik wel het meest kenmerkend voor de nieuwe koers. Het is zo vanzelfsprekend om bij teamdagen te zijn. Iedereen draagt actief bij aan de organisatie en mensen komen zelf ook regelmatig met ideeën. Medewerkers zijn niet afwachtend, maar komen met eigen voorstellen.”    


Twee kapiteins op één schip. Gaat dat eigenlijk wel goed?

Tessa: “Ja, zeker. Samen is sowieso leuker. Het plezier en het samen optrekken is voor ons heel belangrijk.”

Marieke: “Wij zijn niet het type organisatie waarbij de directeur accounthouder is. Klanten hebben bij ons een vaste trainer en die persoon blijft ook gewoon hun trainer. Dus de meeste klanten van ons zullen er niet veel van merken dat we Phaos nu met z’n tweeën besturen. Maar voor onszelf is het heel fijn om de verantwoordelijkheden nu met z’n tweeën te kunnen delen. Het voelt als klaar voor de toekomst. En het is ook gewoon gezelliger.”