Vragen? Bel +31 (0)85 273 6387
PMC-online
strookjes phaos 0008 Laag 20

Inspiratielab over PMC en de relatie met agile/scrum

13 jan. 2019

Op 8 november vorig jaar ontmoetten twintig van onze relaties (negentien vrouwen en een man) elkaar in Nieuwegein tijdens het laatste Inspiratielab van het jaar. Onder begeleiding van Tinco de Goede en Ruud Meijer van Phaos gingen ze in gesprek over twee hoofdthema's:

  • Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen PMC en Agile/Scrum?
  • Waarin en hoe kan PMC leren van Agile/Scrum om nog wendbaarder te zijn en is dat nodig? 

Ter kennismaking kregen de deelnemers de vraag hoe wendbaar ze zichzelf, hun organisatie èn PMC eigenlijk vonden. De conclusies waren a. dat het heel lastig is om niet vast te blijven houden aan werkwijzen die we al kennen en b. dat PMC heel wendbaar/Agile is, zolang je maar situationeel inspeelt op de Zij-, Ik-, Wij- en Het- kant van de PMC-lemniscaat! 

Als opmaat voor het verdere gesprek volgde een presentatie over de geschiedenis en de ontwikkeling van projectmanagement. Van de 'rise and fall' van de watervalmethode, via het op co-creatie gerichte en waardengedreven PMC tot Agile/Scrum. Wat Scrum is werd visueel geïllustreerd met een kort filmpje van de Agile-Scrum-Group. 

De discussie daarna over de twee hoofdthema's van de bijeenkomst leverde als belangrijkste opmerkingen en conclusies op: 

  1.  Moeten we nu wel altijd 'wendbaar' zijn? Scrum is ook niet meer dan een methode. Het gaat vooral om de mindset waarmee je aan je project werkt.  Elke toepassing van een aanpak hoort situationeel te zijn. Dat geldt ook voor de mate en vorm van wendbaarheid. ‘Wendbaarder is niet altijd beter.'
  2. Over PMC: de lemniscaat blijft essentieel en actueel en is ‘wendbaar' genoeg. Je kunt de lus immers steeds opnieuw blijven maken. Ook PMC is geen blauwdruk. Soms moet je kortcyclisch het project(contract en -resultaat) ontwikkelen en daarbij de Zij-kant (vooral de eindgebruikers) continu tussentijds betrekken en een actieve(re) rol geven. 

Ter afsluiting van de bijeenkomst was er een agile borrel & snackmoment aan de bar. Wat ons betreft een geslaagd derde en laatste InspiratieLab van het jaar.

Op 14 maart volgt een nieuwe aflevering van het Inspiratielab, dit keer over 'Het Opdrachtgevend Systeem binnen PMC'. Reserveer de datum!